Videocolposcop, metoda de examinare
Colposcopia este o metoda de examinare a organelor genitale femeiesti, care se face cu ajutorul videocolposcopului, un instrument medical de technologie moderna.
Un videocolposcop modern permite o examinare amanuntita a vaginului si colului uterin, astfel dand sansa de a depista eventualele boli a acestora. Ca si obiective este urmarirea leziunilor, sau zonelor suspecte din punct de vedere a cancerului.
Folosirea acestor tehnici noi permite o examinare mai usoara, mai rapida, si mai sigura.
Cu ajutorul unui videocolposcop avem posibilitatea de a vizualiza atat din punct de vedere citologic cat si clinic. Vorbind clinic putem sa urmarim dupa tratamentul chirurgical leziunile, sau dupa tratamentul distructiv a zonei precanceroase, avand o supraveghere sigura. Deasemenea in cazul sangerarilor dupa contact sexual primim o informatie cu valoare diagnostica. Vorbind citologic se poate depista si urmari o inflamatie care persista de mult timp, sau se poate depista si eventuale leucoplazii, celule keratinizate, la fel si aspectele animalitatilor celulare.
Avem ocazia sa folosim aceasta metoda si dupa abuz sexual, in cazuri de infertilitate, precum si in prolaps genital.
Examinare cu ajutorul videocolposcopului are ca si avantaje ca fata de alta tehnica de examinare este mult mai putin invaziva, pacientii accepta mai usor fara retentii. La fel efectuarea examinarii fiind simpla si relativ usoara. Pe langa toate acestea are o specificitate si sensibilitate ridicata in detectia leziunilor invazive.
Astfel putem recomanda cu incredere si bunatate acest tip de examinare atat la femei cu o varsta inaintata, cat si la tineri. Recomandam tuturor consultati anuale, in caz de orice eventuale schimbari anatomice, clinice , celulare se pot depista aceste in timp si se pot trata cu o sansa de vindecare mult mai eficienta si sigura.
Metoda videocolposcopului prin folosirea technologie moderne permite stocarea datelor, imaginelor rezultate, daca avem un calculator la indemina. La fel se pot vizualiza si catre pacienti cu ajutorul unui monitor adapatat la instrumentul medical.