Category

Plămânărica – mod de utilizare pentru tratarea afecțiunilor externe sau interne

Plămănărica este o plantă medicinală foarte apreciată, care este cunoscută încă din epoca medievală ca remediu pentru tuse și bolile plămânilor. Plămânărica vindecă bolile sistemului respirator, remineralizează sistemul osos, revitaminizează organismul, întărește sistemului imunitar, este antimicrobiană, antiinflamatoare și astringentă. Plămânărica poate fi utilizată pentru tratarea afecțiunilor externe sub formă de cataplasmă și băi, sau pentru utilizare internă sub formă de infuzie (ceai), vin medicinal, tinctură.


1. Cataplasma s-a dovedit eficientă în tratarea eczemelor și a leziunilor cutanate. Poate fi obtinută din frunze și flori proaspete, prin zdrobire și aplicare pe zona afectată. Cataplasma din plămânărică se obține prin amestecarea a 10 g organe uscate cu 50 ml apă clocotită.
2. Infuziile se obțin prin amestecarea a 10 g de organe uscate de plămânărică cu 250 ml apă fiartă. Amestecul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minte, după care se strecoară. Ceaiurile și infuziile sunt eficiente în tratare afecțiunilor pulmonare sau stomacale.

3. Băile pot fi preparate din infuzii concentrate cu frunze și flori de plămânărică, cu care se tratează eczemele și leziunile cutanate.
4. Vinul medicinal din plămânărică se obține prin amestecarea a 500 g de organe uscate de plămânărică cu 1 l vin alb din struguri. Preparatul se agită bine și se pune la macerat pentru 2 săptămâni. La urmă se strecoară și se consumă un pahar de vin medicinal înainte de masă. Este un preparat cu efecte deosebit asupra sistemului imunitar și în tratarea diareei neinfecțioase.
5. Tinctura se prepară prin amestecarea a 1 parte organe uscate cu 3 părți alcool sanitar 50%. Amestecul se agită bine și se pune la macerat pentru 14-15 zile. Se strecoară și se consumă conform instrucțiunilor oferite de medicul curant.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *